38
Under 2022 genomfördes 38 skyddsövningar i hamnområdet tillsammans med terminaloperatörer.
38
Under 2022 genomfördes 38 skyddsövningar i hamnområdet tillsammans med terminaloperatörer.
0%
Under 2022 genomfördes 38 skyddsövningar i hamnområdet tillsammans med terminaloperatörer.
0%
Under 2022 genomfördes 38 skyddsövningar i hamnområdet tillsammans med terminaloperatörer.
Port security.
Säkerhet är en prioriterad fråga för Göteborgs Hamn AB. I hamnen hanteras gods för stora summor och hamnen har strategisk betydelse för samhället. För att skydda hamnar som helheter, och inte bara kajområdena, har EU antagit ett direktiv om ökat hamnskydd (2005/65/EG).
Hamnen jobbar systematiskt med säkerhetsarbete och gör kontinuerliga genomgångar av säkerhetsskyddet. Under året har detta varit i fokus och till följd av Rysslands invasion av Ukraina gjordes ytterligare en genomgång av säkerhetsarbetet. Kriget i Ukraina har medfört en förändring i synen på säkerhetsarbete. En viss förhöjning har skett i valda delar och det har även gjorts en översyn och uppdatering av kontaktvägar. Dessutom har hamnen genomfört två hamnskyddsövningar, 38 skyddsövningar tillsammans med terminaloperatörer och färdigställt en reservledningscentral som vid behov kan leda säkerhetsarbetet i hamnen

Hållbarhetsredovisning från Göteborgs Hamn AB.
Tillträdesregler.
Alla terminaler i Göteborgs Hamn som är ISPS-klassade har hundra procents tillträdeskontroll. Vissa terminaler är också klassade som samhällsviktiga anläggningar och skyddsobjekt enligt skyddslagen.
Detta förstärker kravet på tillträde och lagen ger förordnade skyddsvakter utökad befogenhet att agera inom och invid skyddsobjekt (som ett komplement till sjöfartsskyddslagen och hamnskyddslagen).
Alla som arbetar inom ISPS- och skyddsobjektklassade delar av Göteborgs Hamn ska ha passerkort eller vara föranmälda till hamnanläggningen på korrekt sätt. De som arbetar inom hamnanläggningen och har passerkort ska bära detta synligt. På anmodan ska alla kunna uppvisa giltig fotolegitimation. Stickprov gällande kontroll av passerkort och ID-handlingar utförs regelbundet.
Samtliga personer som befinner sig i hamnanläggningarna ska följa de ordnings- och trafikregler som gäller inom Göteborgs Hamns område.
Göteborgs Hamn och terminaler gör bakgrundskontroller på personer som innehar eller ansöker om passerkort till skyddsobjekten. Göteborgs Hamn har rätt att göra bakgrundskontroller på alla som söker tillträde till skyddsobjekten.
Om du ska besöka hamnområdet måste du passera Port Entry - den gemensamma entrén till hamnområdet. Läs mer här.

Farligt gods.
När det gäller farligt gods är det viktigt att minimera risken för stöld, eller obehörigt förfarande i samband med landtransport.Hanteringen av farligt god regleras i de Europagemensamma regelverken ADR-S respektive RID-S.
Det finns skyddsbestämmelser även i IMDG-koden (International Maritime Dangerous Goods). Där anges att all landbaserad rederipersonal, all fartygsbaserad personal och all hamnpersonal som medverkar vid transport av farligt gods ska vara medveten om skyddsbestämmelserna för sådant gods, utöver de bestämmelser som anges i ISPS-koden.
Hamnar berörs genom att områden för mellanlagring samt uppställningsplatser för fordon ska vara ordentligt skyddade, väl belysta och så långt som möjligt inte vara tillgängliga för allmänheten. När farligt gods hämtas i hamnen får det endast överlämnas till transportörer vars identitet fastställts på lämpligt sätt.