Kryssningsterminaler.

Göteborg erbjuder citypuls, världsunik skärgård och Nordens största hamn – allt i ett. Det lättillgängliga läget på västkusten och den snabba inseglingen bidrar också till att hamnen är ett attraktivt stopp för kryssningsfartyg. Kryssningssäsongen sträcker sig året runt då hamnen alltid är isfri. Med två dedikerade kryssningskajer, med tillhörande terminaler samt ytterligare två kajer där det finns möjlighet att lägga till de största fartygen, är vi väl rustade att ta emot kryssningsfartyg i alla storlekar.

Amerikaterminalen.

För mer än hundra år sedan avgick de första fartygen härifrån till Nordamerika, en trafik som då pågick fram till 1975. Den vackra och anrika terminalen återuppstod 2018 och är nu Göteborgs centrala kryssningsterminal ett stenkast från Göteborgs centrum.

Terminalen ligger på samma sida som stadskärnan och det är promenadavstånd till centrum och de mysiga, livliga stadsdelarna Linné, Haga och Järntorget. Bara några hundra meter från kajen ligger kulturhistoriska kvarter i Masthugget och Majorna.

Stigbergstorget, som ligger i anslutning till Amerikaterminalen, myllrar av lokalt musikliv, härliga uteserveringar och historiska miljöer. Läs mer på Göteborg & Co.

Kaj 36

Sjökortsdjup: 8,0 meter
Max djupgående: 7,50 meter
Maxlängd fartyg: 220 meter, 225 meter med POD 
Riktning kaj: 088/266
Kajhöjd över vattenytan (MW): cirka 2,6 meter

Arendalsterminalen.

Precis intill kryssningsterminalen ligger det 6 000 kvadratmeter stora och imponerande Volvo Museum. Här finns också ett kafé och en butik med souvenirer och vykort m.m. Det tar omkring 20 minuter med taxi eller buss till centrum.

Kaj 751

Sjökortsdjup: 9,6 meter
Max djupgående: 9,01 meter
Maxlängd fartyg: 180 / (300 meter om även 752 utnyttjas)
Riktning kaj: 088/268
Kajhöjd över vattenytan (MW): cirka 3,6 meter
Rampbredd + Ramphöjd ytterkant (MW): 26,0 meter + 1,3 meter

Ladda ner kajkonstruktion för kaj 751

Utöver de två dedikerade kryssningskajerna med tillhörande terminaler finns ytterligare två kajer där det finns möjlighet att lägga till de största fartygen. Dessa finns vid Skandiahamnen och Älvsborgshamnen på Hisingen.

Skandiahamnen.

Skandiahamnen kan ta emot kryssningsfartyg oavsett storlek, och de allra största fartygen lägger ofta till här. Från Skandiahamnen är det cirka nio kilometer in till centrala Göteborg och tar cirka 15-20 minuter med buss.

Älvsborgshamnen.

Älvsborgshamnen kan ta emot kryssningsfartyg upp till 285 meter och det är bara 9 km från Älvsborgshamnen till centrum av Göteborg tar cirka 15-20 minuter med buss. Gäster kan inte gå runt oberoende här på grund av ISPS-regler. Bussar kan dock komma in i ISPS-området och parkera intill fartyget. Det finns taxibilar och lokala bussar vid grinden. Gästerna kan ta gratisbuss i hamnen till porten.

Nicole Brattåsen

Cruise Operations Manager

+46 722 55 88 15

nicole.brattasen@portgot.se

Download icon
Hamntaxa 2023

2022-10-02

9,8 MB

Ladda ner

Download icon
Bogserbåtsregler för Göteborgs Hamn

2024-04-04

158 kB

Ladda ner

Årets kryssningsanlöp

Här hittar du de fartyg som kommer att anlöpa Göteborgs Hamn under kryssningssäsongen 2024.

Kryssning

Göteborg är en allt populärare destination för kryssningsfartyg. Göteborg erbjuder citypuls, världsunik skärgård och Nordens största hamn.