Nässjö kombiterminal har tillväxt i sikte

Publicerad: 2025-05-26
Hur hanterar man 860 järnvägsvagnar i veckan och levererar ändå i tid? På Nässjö kombiterminal handlar det om smarta tjänster, pålitliga tåg och lagarbete. Här kan du läsa om hur denna logistiknod i södra Sverige fortsätter växa med direkttågen till Göteborgs Hamn som grundpelare.

Artikeln i korthet

  • Kombiterminalen i Nässjö hanterar 860 vagnar i veckan och levererar 99,99 % i rätt tid.

  • Regelbundna tågpendlar till och från Göteborgs Hamn möjliggör snabba, pålitliga och konkurrenskraftiga transporter för både export och import.

  • Genom att frakta till en kombiterminal kommer lagret närmare slutkunden som kan få sitt gods levererat snabbare och när den vill ha det. 
  • Nässjö kombinerar klimatvänlig järnväg med el- och biogaslastbilar för sista milen och arbetar aktivt med CSRD och egna miljömål.

  • Oavsett om det gäller stora volymer eller enstaka containrar erbjuds flexibla lösningar som kortar ledtider och minskar vägtransporter.

Mattias Östergren, verksamhetschef på Nässjö Kombiterminal AB, är på gott humör. Under 2024 fraktades 47 223 enheter på tåg till Nässjö, vilket är en ökning med åtta procent jämfört med året innan.

– En intressant siffra är att vi hanterar 860 järnvägsvagnar i veckan, säger han.

Terminalen erbjuder intermodala tjänster som lastning, lossning och lagring – med möjlighet att även hantera specialgods, såsom husmoduler eller gods som kräver hjullastare. Allt finns på plats för att säkerställa en hög servicegrad. Fast Mattias Östergren vill lyfta en annan sak i erbjudandet.

– Våra växlingstjänster underlättar omloppen. Ibland är det så att lokföraren behöver sin vila. Då gör vi klart tåget och bromsprovar det så att allting fungerar. Sen kan föraren gå ombord och åka härifrån. Hållbarhet är centralt för Nässjö Kombiterminal AB och grundförutsättningarna är goda givet att tågens utsläpp är försvinnande små. De jobbar med CSRD, egna miljömål och är lyhörda för hur kunder och leverantörer skruvar upp sina hållbarhetsarbeten.

– Alla lagkrav gör att hållbarhet verkligen är på g och det är en fördel för oss i järnvägsbranschen. Särskilt när vi kompletterar transporterna el- och biogasbilar den sista milen, säger Mattias Östergren.

Mycket av godsmängderna går till och från Göteborgs Hamn och han tycker att deras goda samarbete bara blir bättre och bättre.

– Göteborgs Hamn är flexibla och lösningsinriktade. Samarbetet är kanon. Det händer att tåg blir sena och då är de verkligen på hugget för att försöka hitta lösningar, påpekar Mattias Östergren.

Samtidigt är han noga med att tågens pålitlighet är hög och att hans team kan justera utifrån oväntade saker som händer. Om ett tåg som skulle komma klockan ett på natten rullar in klockan tre är det inga problem att lossa det innan godset ska vidare ett par timmar senare.

– Vi skickar 99,99 procent i rätt tid härifrån. Skulle det gå lite sent påverkar det inte slutkunden. Det är redan inplanerat.

Något som stärker terminalens konkurrenskraft är att de kan ta emot 730 meter långa tåg. Och med växlingstjänsterna kan de snabbt växla ut några vagnar så att tåget kan fortsätta vidare.

Mattias Östergrens största önskemål är att banan västerut byggs ut och förstärks. Hade sträckan via Jönköping blivit mer effektiv hade det inneburit en starkare öst-västlänk. På hemmaplan vill han effektivisera terminalens logistikflöde. Och även om hans gäng är fantastiskt behöver de bli fler. För även om det finns små skavanker längs banan är järnvägen framtiden.

– En lokförare kan flytta 44 containrar på en gång. Skulle du ta det med lastbil hade du behövt en förare per bil. Tåg är så mycket effektivare.

Genom att frakta till en kombiterminal kommer dessutom lagret närmare slutkunden som kan få sitt gods levererat snabbare och precis när den vill ha det. Och ur miljö- och trafiksäkerhetssynpunkt är det en gigantisk vinst om tunga transporter flyttar från vägarna till spåren. Här är direkttågen till och från Göteborgs Hamn en verklig fjäder i hatten.

– Direkttågen är extremt viktiga. Det är de som gör att det funkar överhuvudtaget så att vi kan vara snabba och effektiva. Miljö i all ära, men vi måste lösa uppgiften för att konkurrera med transportbranschen. Vi måste vara lika snabba, erbjuda ett bra pris och vara miljövänligare, säger Mattias Östergren och fortsätter:

En reachstacker på Nässjö Kombiterminal som lastar av en container från ett godståg.

– Vi har en effektiv lösning i Nässjö och den gör det ganska lätt att satsa på järnväg. Bara till Göteborgs Hamn kör vi 460 vagnar i veckan.

Det han hör från kunderna är att de är fruktansvärt nöjda med kombiterminalen och hur de tillsammans utvecklar tjänsterna och hjälps åt att nå målen. Utmaningen är att övertyga de som inte väljer järnväg då de ser den som mindre flexibel, krånglig och med låg tillgänglighet.

– De där fördomarna stämmer inte. Vi välkomnar alla kunder – även den som bara har enstaka containrar. Med största sannolikhet går det att pussla ihop något som fungerar. Ofta finns det utrymme på tåget, säger Mattias Östergren avslutningsvis.