EU:s hamnstrategi formas – Göteborgs Hamn är redan där

EU-kommissionen talar om ”port competitiveness” – vi har redan byggt den visionen
Göteborgs Hamns vd Göran Eriksson deltog i en paneldiskussion om hamnarnas roll i ett föränderligt Europa, och han fick också tillfälle att diskutera hamnfrågor direkt med EU-kommissionären Apostolos Tzitzikostas, som nu leder arbetet med att forma EU:s nya hamnstrategi.
Att kommissionären nu lyfter begreppet “EU Port Competitiveness” visar tydligt att Göteborgs Hamns långsiktiga arbete ligger i linje med den nya strategiska riktningen.
– Det rimmar väldigt väl med vår vision. Det vi har arbetat för, en konkurrenskraftig, grön och innovativ hamn, är nu också vad EU sätter högst på agendan. Det visar att vi varit rätt ute länge, och kanske till och med bidragit till att sätta frågan på kartan, säger Göran Eriksson.
Från IMO till EU – Göteborgs Hamn knyter ihop nivåerna
EU:s nya strategi för hamnar kommer i ett läge där även den internationella lagstiftningen rör sig snabbt. Som Europas största exporthamn i norra Europa spelar Göteborgs Hamn en viktig roll: vi fungerar som brygga mellan internationell klimatpolitik och europeisk infrastrukturutveckling.
– Vi kan och vill koppla ihop ambitionerna från IMO med EU:s arbete, så att vi får ett tydligt och effektivt ramverk hela vägen, från Bryssel till kajen i Skandiahamnen, säger Göran Eriksson.
Konkurrenskraft och klimat – båda måste stå i centrum
När hamnar nu ombeds ta ledartröjan i Europas gröna omställning är det lätt att tro att konkurrenskraft och hållbarhet står i konflikt. Göteborgs Hamn visar att det är tvärtom. Med fossilfri landström, effektiva järnvägslösningar, digitala anlöpsprocesser och framtidssäkrad kapacitet är vi beviset på att man kan stärka både klimatet och konkurrenskraften – samtidigt.
– Vi vill växa – men vi ska växa hållbart. Det är inte ett val mellan klimat eller konkurrens. Det är både och. Och det är också vad EU:s strategi nu måste bejaka, avslutar Göran.
