Göteborgs Hamn – ett föredöme i det moderna säkerhetsarbetet

Publicerad: 2025-07-04
Sedan 2007 har Göteborgs Hamn genomgått en omfattande säkerhetsresa. Från att ha haft problem med intrång, stölder och fripassagerare har hamnen i dag en av Sveriges mest robusta säkerhetsstrukturer. Bakom arbetet står Thomas Fransson, PSO, Head of Security, som under nästan två decennier lett utvecklingen mot vad som i dag kan beskrivas som ett föredöme i Norden.

Artikeln i korthet

  • Göteborgs Hamn har sedan 2007 genomfört en omfattande säkerhetsresa under ledning av Thomas Fransson.

  • Hamnen har infört avancerade skalskydd, kameraövervakning, hundpatruller och gör 20 000 bakgrundskontroller per år.

  • Hotbilden har skärpts efter Rysslands invasion av Ukraina. Drönare, falska delegationer och misstänkta händelser hanteras systematiskt.
  • Över 40 ISPS-övningar genomförs varje år, inklusive totalförsvarsövningar med NATO och Försvarsmakten.

  • Stort fokus ligger nu på att motverka insiders genom sårbarhetsbedömningar och striktare tillträdeskriterier.

Från projekt till kultur

Allt började med ett treårigt projekt som snabbt växte till ett långsiktigt åtagande. En ny säkerhetskultur tog form där fysisk säkerhet i form av skalskydd, övervakningssystem och hundverksamhet kombinerades med rutiner, utbildning, teknik och samverkan.

– Det är helheten som gör skillnad. Du kan inte bara satsa på kameror eller höga staket. Det krävs struktur, samverkan och uthållighet, säger Thomas Fransson.

Göteborgs Hamn hanterar i dag cirka 4 500 tillträden per dygn och genomför omkring 20 000 bakgrundskontroller årligen. Säkerheten vilar inte enbart på teknik, utan också på förståelse och rutiner hos medarbetarna. Säkerhetskulturen genomsyrar hela organisationen.

Samarbetet med myndigheter är en nyckelfaktor

En viktig komponent i framgången är det täta samarbetet med myndigheter. Sedan skyddslagen skärptes 2017 har polis, tull, kustbevakning och andra aktörer fått en tydligare roll. Detta har lett till snabbare ingripanden och även fällande domar vid intrång. Ett exempel är en fripassagerare som vid nio separata tillfällen försökte ta sig in i hamnen och samtliga dessa intrång ledde det till rättsliga åtgärder.

– Samverkan mellan myndigheter och hamnverksamhet fungerar i dag på ett effektivt sätt, konstaterar Thomas Fransson. Polisen ingriper omgående, samverkansstrukturerna är på plats och skyddslagen har fått reell juridisk tyngd.

Göteborgs Hamn har också inrättat en gemensam Maritime Security Committee där samverkansmyndigheter som polis, säkerhetspolis, tull och kustbevakning kontinuerligt utbyter information, något som visat sig ovärderligt i det förebyggande arbetet.

Förändrad hotbild ställer nya krav

Med ett förändrat säkerhetsläge i Europa, särskilt efter Rysslands invasion av Ukraina, har hotbilden breddats. Incidenter i form av misstänkta avbildningar, falska delegationer, oklara samtal och drönaröverflygningar har ökat.

– Vi rapporterar alla händelser till polisen och Säkerhetspolisen. Även om vi inte kan lägga pusslet själva, så är vi en del av underrättelsekedjan, säger Thomas Fransson.

För att möta de nya hoten har Göteborgs Hamn intensifierat sin övningsverksamhet. Idag genomförs över 40 ISPS-övningar per år, inklusive större totalförsvarsövningar tillsammans med NATO-styrkor, Försvarsmakten och civila myndigheter.

Insiders, en växande utmaning

En av de största säkerhetsutmaningarna just nu är risken för insiders, dvs personer som har tillgång till skyddade områden som kan utnyttjas av kriminella nätverk. Göteborgs Hamn har därför stärkt sin kontroll och prövning av individer med tillträde.

– Vi kan i dag neka tillträde på grund av risk- eller sårbarhetsbedömning, helt i linje med skyddslagen. Det är ett kraftfullt verktyg i det förebyggande arbetet.

Vakt och hund utför säkerhetskontroller i Göteborgs hamnområde.

Säkerhetskulturen är grunden

Säkerhet är i dag en naturlig och synlig del av den dagliga verksamheten i hamnen. Personalen utbildas regelbundet och incidenter anmäls i allt högre utsträckning. En förändring som enligt Thomas Fransson till stor del beror på omvärldsläget, men också på ett konsekvent och öppet arbetssätt.

Budskap till andra hamnar

Alla hamnar har inte samma resurser som Göteborg, men Thomas Fransson menar att det finns mycket att vinna även för mindre aktörer:

– Vänta inte på att myndigheter ska söka upp er. Ta kontakt, bygg nätverk och börja någonstans. Säkerhet handlar inte bara om teknik, utan om vilja, struktur och samverkan.