Dania Connect värnar om människor, företag och planeten

Totalt blir det 15 avgångar från Göteborg i veckan och i och med att vissa pendlar delas blir det 20 ankomster till Hallsberg, Eskilstuna, Jönköping och Helsingborg. Drygt 60 procent av bolagets volym i Göteborg, eller 35 000 sjöcontainrar går via järnväg till olika terminaler och en effekt av det är ökad social hållbarhet.
– Trafikverket gjorde en undersökning som visade hur vår flytt av gods från väg till järnväg minskar olyckorna vilket medför socioekonomiska besparingar på runt 100–120 miljoner kronor per år, säger Markus Ekwall, Department Manager.
Pålitligheten i transporterna på järnväg är mycket hög, menar hans kollega Stefan Bergström, Sales Manager och det märks att de vet hur fördomar om tåg ska sättas på skam. Kanske var det därför Dania Connect tog ett beslut för flera år sedan att köra blocktåg från A till B, något som fungerar fantastiskt. Dessutom är det enkelt att boka tågfrakter. Det krävs bara en kontakt för att boka från dörr till dörr.
Även miljön och företagen mår bra av tågfrakter, fortsätter Stefan. Dessa minskar utsläppen av koldioxid med runt 95 procent och ledtiderna är oslagbara med lyftning från terminalen i Göteborg på kvällen och leverans till Hallsberg morgonen därpå.
De är väldigt nöjda med samarbetet de har med APM Terminals som driver containerterminalen i Göteborg. Skulle Dania Connect någon gång vara sena från sitt håll vet de att APM Terminals gör allt för att hjälpa dem så att de tillsammans vänder tågen och kommer fram i tid.
– Ser vi på gänget som sitter i Amerikaskjulet [Göteborgs Hamn AB] är de fantastiska ambassadörer. De pratar om oss och är en dörröppnare för Dania Connect.
Ett moln på himlen är de nya, högre avgifter som minskar konkurrenskraften för järnvägstransporter, men samtidigt är det ett totalt självmål som förmodligen bara påverkar på kort sikt, enligt Stefan. Det finns klimatmål som måste uppfyllas och gör vi det inte nu måste vi göra det senare.
Att järnvägen fungerar och erbjuder direkttrafik är helt avgörande för Sverige och särskilt Västsverige, menar Stefan. Det hade varit ohållbart att ersätta tågfrakt med lastbilar. Dels ur miljösynpunkt, dels rent praktiskt. Vägarna hade helt enkelt korkat igen. Även om det finns vissa funderingar kring hur järnvägen behandlas är han överlag positiv och lyfter bland annat det nu färdigställda dubbelspåret till terminalerna i Göteborgs Hamn.
– En ständig fråga vi får från kunder är om vi ska köra mer och vart vi ska köra. Svaret är, så länge det finns volym kör vi vart som helst där det finns en terminal. Med fler anlöp till Göteborg ökar volymerna. Det ger oss förutsättningar att se på nya järnvägslösningar, vilket är bra för miljön, och så är det kostnadseffektivt.

Dania Connect kör även lastbilar. Redan 2021 togs ett beslut att alla lastbilar på terminalerna skulle köra på HVO 100 och man installerade egna tankar för att garantera tillgång till bränslet. De har också testat ellastbilar i projektform, vilket fallit väl ut. Nästa mål är att alla bilar, såväl lokala som fjärrgående, ska gå på HVO 100.
– Ofta ställs tåg och lastbil mot varandra, men de kompletterar varandra fantastiskt. Just det här att frakta containrar den långa biten på järnväg och sedan last mile med lastbil gör det till en bra, intermodal lösning för kunderna. Det blir väldigt flexibelt för kunderna jämfört med att köra bil hela vägen, säger Markus.
Så, hur ser de på framtiden?
– Räntesänkningarna är inte fel. Men samtidigt som det sägs att vi är i en lågkonjunktur kör vi för fullt, säger Stefan och skrattar. Frågan är vad vi gör om det blir högkonjunktur?
– Då kör vi fler tåg, konstaterar Markus.