Guidade båtturer för allmänheten

Nordens största hamn. 10 000 fartygsanlöp om året och en stor del av Sveriges import och export. Men var är den? Varje sommar erbjuder Göteborgs Hamn och Sjöfartsmuseet guidade båtturer för den som vill uppleva hamnen på nära håll.

Äldre göteborgare minns med nostalgi när godsfartygen lade till i centrala Göteborg. Kaffe, te och bananer lossades under livliga former och spred härliga dofter omkring sig. Hundratals lyftkranar svängde sina bördor av lådor, balar, buntar, fat och stockar mellan kaj och lastrum. Det var fullt av folk, rop, ångrök och gnistregn.

Nu när merparten av lossningen och lastningen av fartyg sker i ytterhamnarna vid älvmynningen på Hisingssidan är hamnen en mindre synlig del av staden. Men den är större än någonsin. Faktum är att Göteborgs Hamn hanterar mer gods än alla andra hamnar i Sverige tillsammans och sköter en stor del av Skandinaviens import och export. Världens största godsfartyg lägger till här och hamnområdet är lika stort som hela Majorna.

Varje sommar har göteborgarna och andra intresserade möjlighet att uppleva hamnen på nära håll. Göteborgs Hamn och Sjöfartsmuseet Akvariet erbjuder guidade båtturer ut till hamnen.  Turerna är kopplade till Sjöfartsmuseets uppskattade utställning Stad längs vattnet.

När?
Information om årets båtturer kommer inom kort.

   
   
   
   
_____ ______________________________________Praktisk information

  • Båtturen beräknas ta max 1,5 timme.
  • Inträde till museet gäller hela dagen.
  • Toalett finns på båten.
  • Kafé finns på Sjöfartsmuseet Akvariet. Det finns även möjlighet att köpa fika ombord på båten.

Guidade turer för skolklasser
Vi erbjuder även guidade turer som riktar sig till skolklasser. Kontakta Sjöfartsmuseet Akvariet för att få veta mer om dessa och hur man går tillväga för att boka in ett sådant tillfälle.