Göteborgs Hamn AB - Startsida

Guidade båtturer för allmänheten

Nordens största hamn. 10 000 fartygsanlöp om året och en stor del av Sveriges import och export. Men var är den? Varje sommar erbjuder Göteborgs hamn och Sjöfartsmuseet guidade båtturer för den som vill uppleva hamnen på nära håll. Under 2021 är dock turerna inställda tills vidare, på grund av Coronaviruset.

Äldre göteborgare minns med nostalgi när godsfartygen lade till i centrala Göteborg. Kaffe, te och bananer lossades under livliga former och spred härliga dofter omkring sig. Hundratals lyftkranar svängde sina lådor, balar, buntar, fat och stockar mellan kaj och lastrum. Det var fullt av folk, rop, ångrök och gnistregn.

Nu när merparten av lossningen och lastningen av fartyg sker i ytterhamnarna vid älvmynningen på Hisingssidan är hamnen en mindre synlig del av staden. Men den är större än någonsin. Faktum är att Göteborgs hamn hanterar mer gods än alla andra hamnar i Sverige tillsammans och sköter en stor del av Skandinaviens import och export. Världens största godsfartyg lägger till här och hamnområdet är lika stort som hela Majorna.

Varje sommar har göteborgarna och andra intresserade möjlighet att uppleva hamnen på nära håll. Göteborgs hamn erbjuder guidade båtturer ut till hamnen. Turerna har koppling till Sjöfartsmuseets uppskattade utställning Stad längs vattnet och ger besökaren en möjlighet att uppleva hamnen på nära håll och se staden från vattnet. Även under tiden Sjöfartsmuseet är stängt erbjuds hamnturerna.

Under turen får du veta mer om Göteborgs hamn, historia och har chansen att se spektakulära kryssningsfartyg och imponerande lastfartyg i ytterhamnarna.

/

Datum för hamnturer 2022

Under 2022 är avgångarna inställda.

Praktisk information om våra turer

  • Samtliga turer är med M/S Trubaduren och startar kl 13.30 med avgång från Packhusplatsen.
  • Turen avslutas vid samma plats.
  • Båtturen beräknas ta cirka två timmar.
  • Café och toalett finns ombord på båda båtarna. Tillgängligheten är begränsad. För bäst utsikt sitter en på övervåningen, ingen hiss. 

Biljett
60 kr, gratis för barn/ungdom 0–25 år. Biljetterna förbokas på https://billetto.se/users/sjofartsmuseet-akvariet

Guidade turer för skolklasser
Vi erbjuder även guidade turer som riktar sig till skolklasser. Kontakta Sjöfartsmuseet Akvariet/Stadsmuseet för att få veta mer om dessa och hur man går tillväga för att boka in ett sådant tillfälle.