Göteborgs Hamn AB - Startsida

Nytt besök av tysk fregatt i Göteborgs hamn

13:27 - 16 mar 2023 / Pressmeddelande

För två veckor sedan fick Stigbergskajen i Göteborgs hamn örlogsbesök, och till helgen är det dags igen. Även denna gång är det en tysk fregatt som kommer på besök.

F225 Rheinland-Pfalzs systerfartyg Baden Württemberg när det besökte Göteborgs hamn i början av mars. Bild: Göteborgs Hamn AB.

F225 Rheinland-Pfalz är systerfartyg till F222 Baden Württemberg besökte hamnen senast. Estimerad ankomst är 10:00 på fredag den 17 mars, och planerad avsegling är klockan 10:00 på måndag den 20 mars.

Fartyget tillhör Baden Württembergklassen som består av fyra fregatter byggda på ARGE F125-varvet. Rheinland-Pfalz är det senaste tillskottet till klassen och sjösattes så sent som januari förra året. Baden Württembergklassen är den hittills största fregattklassen i världen med sina 7200 ton. De har en längd om 149,5 meter och en bredd om 18,8 meter. Detta kan jämföras med svenska flottans största fartyg HMS Belos, som relativt ofta besöker Arendal, som mäter 104x18 meter.

Fartyget kommer att ligga vid Stigbergskajen under liggetiden och har då inte möjlighet att koppla upp sig till land-el, vilket i sin tur innebär att det kommer att behöva köra sina hjälpmaskiner under vistelsen.

Dock kommer användning av hjälpmotorer och fläktar att begränsas så mycket som möjligt för att minimera både luftutsläpp och bullerstörningar.

Till skillnad från Baden-Württemberg som besökte hamnen senast, så kommer F225 Rheinland-Pfalz inte att hålla öppet skepp vid anlöpet. Det innebär att det inte finns möjlighet för allmänheten att besöka fartyget.

I slutet av april kommer övningen Aurora 23 att genomföras över hela landet, bland annat på Västkusten, med ett stort deltagarantal av personal från bland annat armén, marinen och flygvapnet, såväl som enheter från andra länder. Baden-Württembergs besök i Göteborgs hamn är dock inte kopplat till övningen.

Anlöpet kommer inte att ha någon påverkan på fartygstrafiken i hamnen i övrigt.

Fakta: Baden-Württemberg
Längd: 149,8 m
Bredd: 18,8 m
Djupgående: 6,4 m
Planerad förtöjning: 3 mars kl. 10
Planerad losskastning: 6 mars kl. 10

Fler nyheter

newspage.MainImageAlt

Göteborgs Hamn tecknar samarbetsavtal med Port of Los Angeles

Läs hela artikeln
newspage.MainImageAlt

DFDS sätter 20 ellastbilar i trafik i Göteborg

Läs hela artikeln
newspage.MainImageAlt

Tysk fregatt besöker Göteborgs hamn

Läs hela artikeln