Göteborgs Hamn AB - Startsida

Nederländskt amfibietransportfartyg besöker Göteborgs hamn

10:09 - 12 maj 2022 / Pressmeddelande

På fredag vid lunchtid får Göteborg besök av det nederländska amfibietransportfartyget HNLMS Rotterdam. Fartyget kommer att anlöpa Stigbergskajen i Göteborgs hamn, och syftet med anlöpet är att ge besättningen möjlighet till vila, samt att fylla på proviant.

Att militärfartyg kommer till Göteborgs hamn är inget ovanligt. Under hösten 2018 var till exempel de två nederländska fartygen HNLMS Van Amstel och HNLMS Van Speijk på besök. Bild: Göteborgs Hamn AB.

HNLMS Rotterdam byggdes 1996, är 166 meter långt och har en besättning på 206 personer. Fartyget är särskilt lämpat för transport av materiel och har också stora sjukvårdsresurser med faciliteter för intensivvård och kirurgi.

Då fartygets tekniska förutsättningar inte medger elförsörjning via landström, behöver det köra sina hjälpmotorer under liggetiden. Ljudet från motorerna kan i värsta fall innebära ett visst buller för närboende.

Att militärfartyg kommer till Göteborgs hamn är inget ovanligt. Senast ett nederländskt militärfartyg besökte Göteborgs hamn var under hösten 2018. Sverige som helhet tar normalt emot över 30 så kallade örlogsbesök varje år.

HNLMS Rotterdam kastar loss och lämnar Göteborgs hamn igen på måndag klockan 10.

För mer information om besöket, kontakta Försvarsmaktens kommunikationsavdelning på 08 - 788 88 88.

Fler nyheter

newspage.MainImageAlt

Större satsning i år på segling och jobb för unga i Gårdsten

Läs hela artikeln
newspage.MainImageAlt

Göteborgs Hamn AB undersöker möjligheter att driva inlandsterminal

Läs hela artikeln
newspage.MainImageAlt

Göteborgs hamn växer – markförvärv klart i Ytterhamnarna

Läs hela artikeln