Göteborgs Hamn AB - Startsida

Göteborgs hamn stärker samverkan med techindustrin

16:10 - 03 maj 2023 / Pressmeddelande

Göteborgs Hamn AB är med som partner i en ny innovationsplattform som ska knyta hamnen närmare både den lokala och globala techindustrin. För hamnen kommer plattformen att fungera som en accelerator för digital utveckling och hållbara logistiklösningar, och genom samverkan i nätverket ska hamnen ta ytterligare steg både på innovations- och hållbarhetsområdet.

Malin Collin, vice VD på Göteborgs Hamn AB talar vid invigningsevenemanget för den nya innovationsplattformen. Bild: Göteborgs Hamn AB.

– Vi vet av erfarenhet att vi har mycket att vinna på att ta vår kompetens, utmaningar och potentiella lösningar till nya arenor och utsätta dem för nya tankar och idéer. Och det finns ett viktigt signalvärde i att vi är med från början för att uppmuntra fler att haka på, säger Malin Collin, vice VD på Göteborgs Hamn AB.

Innovationsplattformen är en öppen plattform med fokus på hållbarhet. Den 3 maj gick startskottet med ett invigningsevent där initiativtagarna Volvo Cars och Plug and Play inledde arbetet med att utforska möjligheter och planera initiativ tillsammans med Göteborgs Hamn.

Plug and Play hjälper storföretag att få tillgång till strategiskt intressant startup-företag. Med verksamhet på över 50 platser globalt övervakar företaget ett ekosystem med mer än 50 000 startups och 500 partners, bland annat Mercedes Benz, Bosch, Shell, Walmart och Airbus. I listan över egna alumnibolag finns namn som Dropbox, PayPal, Trulioo och Rappi.

– Vi är glada över att ha Göteborgs hamn som en av våra företagspartners i våra vertikaler för sjöfart och hållbarhet. Som regionens största godsnav är hamnen ett viktigt tillskott till vårt partnernätverk, och vi ser fram emot att tillsammans driva innovationer inom olika branscher över hela världen, säger Sallar Faridi, Senior Director på Plug and Play Tech Center.

"Avgörande för att fortsätta ta steg framåt"
Satsningen rimmar väl med hamnbolagets mål kring innovativa lösningar och digital transformation för att bli en ”smart hamn”, enligt Malin Collin:

– Hamnen är mitt i en omställningsfas där elektrifiering, tillgång på alternativa bränslen, gröna korridorer, digitaliserad kajplanering och anlöpshantering är exempel på områden där vi kommit en bra bit på väg. Samverkan inom innovation och tech har spelat viktiga roller i vår utveckling och kommer att bli än mer avgörande för att vi ska kunna fortsätta ta steg framåt. Vi söker hela tiden nya ytor för den typen av samarbeten och detta är en bra möjlighet som många aktörer i godsnavet kommer att kunna dra fördelar av, säger Malin Collin, och fortsätter:

– Exempelvis har godsnavets aktörer utmaningar som behöver innovativa lösningar. Innovationsplattformens roll är att matcha dessa utmaningar med relevanta startups och scaleups. Idéer från andra branscher, nya teknologier och innovativa arbetssätt behövs för att utmana en traditionell industri i behov av innovation för att utveckla hållbarhetsarbetet och stärka konkurrenskraften.

Läs mer om Plug and Play

Fler nyheter

newspage.MainImageAlt

Göteborgs hamn tecknar systerhamnsavtal med kinesisk storhamn

Läs hela artikeln
newspage.MainImageAlt

Göteborgs Hamn tecknar samarbetsavtal med Port of Los Angeles

Läs hela artikeln
newspage.MainImageAlt

Bästa novembersiffran någonsin för containervolymerna i Göteborgs Hamn

Läs hela artikeln