Ökad tågtrafik från Göteborgs Hamn till Stockholm och Gävle

14:21 - 28 mar 2017 / Nyhet

Green Cargo fortsätter satsa på Göteborgs Hamn. I april utökar de tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholmsregionen med flera nya avgångar. Samtidigt startas också en helt ny tågpendel till Gävle. Det innebär att fler företag i Stockholmsregionen och Gävle kan utnyttja Göteborgs Hamns breda utbud av fartygslinjer till hela världen.

Green Cargo ökar sin intermodala kapacitet till och från Göteborgs Hamn.

Logistikföretaget Green Cargo utökar sin tågtrafik till och från Göteborgs Hamn. I april lägger de till flera nya avgångar mellan Göteborgs Hamn och Stockholmsregionen.

— Stockholmsregionen och Mälardalen är en av Sveriges mest expansiva regioner. Green Cargos satsning innebär att det blir enklare för företag i regionen att nå hela världen med sitt gods på ett effektivt och miljöklokt sätt, säger Stig-Göran Thorén, affärsutvecklare på Göteborgs Hamn AB.

Enklare för företag att nå hela världen med sitt gods, säger Stig-Göran Thorén, affärsutvecklare på Göteborgs Hamn AB.

Se också: Grafik - Göteborgs Hamns världsomspännande linjenät

Green Cargo använder Eskilstuna som hubb. Där delas tågen från Göteborg upp för vidare transport till Stockholm, Södertälje och Norrköping. Tågen mellan Göteborgs Hamn och Eskilstuna kommer att avgå nio gånger i veckan i båda riktningarna.

— Vår hubblösning gör att vi kan erbjuda effektiva och punktliga transporter mellan hela Mälardalen och Göteborg, säger Green Cargos Försäljnings- och kundservicedirektör, Richard Kirchner.

Ny tågpendel till Gävle
Samtidigt startar Green Cargo också en helt ny tågpendel till Gävle. Den nya tågpendeln kommer att avgå fem dagar i veckan i båda riktningarna.

Tågen rullar rakt ner på kaj
Göteborgs Hamn har Sveriges bredaste utbud av fartygslinjer, både inom Europa och till andra världsdelar. Tågpendlarna rullar rakt in i Göteborgs Hamns containerterminal, APM Terminals, och godset kan lastas på fartyg för export, eller omvänt från fartygen till tågen som går direkt upp till Gävle.

 

Fakta Railport Scandinavia:
Under flera års tid har Göteborgs Hamn satsat på järnvägspendlar som förbinder hamnen med inlandsterminaler vid städer i Sverige och Norge. Idag transporteras ungefär hälften av alla containrar till och från Göteborgs Hamn med tåg. I systemet, Railport Scandinavia, ingår cirka 25 dagliga tågpendlar, varav tio körs av Green Cargo. Förutom Gävle, Eskilstuna, Stockholm, Södertälje och Norrköping trafikerar de också Helsingborg, Jönköping, Katrineholm, Nässjö och Oslo.

Systemet innebär också stora miljövinster. Under 2014 sparades cirka 60 000 ton koldioxid genom att gods transporterades till och från Göteborgs Hamn på tåg istället för på lastbil. Det motsvarar drygt 200 000 flygresor mellan Göteborg och Stockholm eller utsläpp från 14 000 personbilar.

Fler nyheter

newspage.MainImageAlt

Besked om farledsfördjupning i Göteborgs hamn

Läs mer
newspage.MainImageAlt

Ny anläggningschef på Göteborgs Hamn AB

Läs mer
newspage.MainImageAlt

Gasleverantör klar för ny LNG-anläggning i Göteborgs hamn

Läs mer