Göteborgs Hamn AB - Startsida

Nytänkande elever skapar idéer om framtida transporter

23:23 - 30 jan 2019 / Nyhet

Framtida transporter, ett skolprojekt som anordnas av Universeum, låter elever i årskurs 7 och 8 ta fram förslag till lösningar på dagens transportproblem. På årets tävling deltog 800 elever som presenterade 30 lösningar på hur vi kan transportera varor och människor på ett hållbart sätt i framtiden.

Bild: Universeum.

Det var för åttonde året i rad som tävlingen Framtida transporter hölls på Universum den 29 januari. Göteborgs Hamn AB har varit med från starten som en av de första sponsorerna tillsammans med bland annat Chalmers, Västtrafik och Göteborg Energi. Sedan starten har tävlingen växt i storlek år för år, både vad de gäller antalet elever och sponsorer.

På Framtida transporter får eleverna insyn i de många möjligheter till studier och arbete som transportsektorn erbjuder. Samtidigt får sponsorerna möta framtidens potentiella medarbetare och ta del av deras idéer.

– Det är jätteviktigt att ungdomar känner till möjligheterna inom transport- och logistiksektorerna för det är framtidsbranscher som det redan idag finns stor efterfrågan på arbetskraft i. Så vi försöker att så ofta som möjligt möta ungdomar i sådana här sammanhang tillsammans med akademien och andra branschaktörer, säger Susanne Utbult, HR-ansvarig på Göteborgs Hamn AB.

Juryn, som bland andra utgjordes av Göteborgs Hamn AB:s miljöchef Edvard Molitor, hade en tuff uppgift i att utse en vinnare bland de 30 bidragen. Till slut föll valet på Friskolan i Kärna 8 Ankaret/Fendern som tagit fram en modell för att sköta kortare transporter i stadsmiljö med hjälp av drönare inspirerade av naturen, bland annat bin och bikupor.

Modell av det vinnande bidraget. Bild: Göteborgs Hamn AB.

Juryns motivering: "Årets vinnare har genom en kreativ idé lyckats väva in många intressanta och bra idéer från naturen. Materialvalen gör vinnaren till ett hållbart transportalternativ. Vi ser fram emot att se denna drönare ovanför våra huvuden i framtiden!”

– Detta är ett klockrent sponsringsprojekt för oss, menar Susanne Hansson, sponsringsansvarig på Göteborgs Hamn AB. Vi får träffa eleverna här på Framtidsdagen och också inspirera dem till

deras modellbyggande genom guidade hamnturer. Det är så kul att höra deras tankar och frågor om vår bransch. Samtidigt har vi möjlighet att nätverka med de andra aktörerna och gemensamt ta projektet till en ny nivå - i år har vi haft speciellt bra samarbete med Green Carrier som kan berätta om godset flöde i komplement till oss.

Fler nyheter

newspage.MainImageAlt

Göteborgs hamn tecknar systerhamnsavtal med kinesisk storhamn

Läs hela artikeln
newspage.MainImageAlt

Satsa på Sveriges Corehamnar - Störst klimatnytta enligt undersökning från IVL

Läs hela artikeln
newspage.MainImageAlt

Göteborgs hamn stärker samverkan med techindustrin

Läs hela artikeln