Vi sparar data i cookies för att ge dig som besökare en bättre användarupplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du det.
Göteborgs Hamn AB - Startsida
Möt fåglar, fjärilar och rara växter i Torslandaviken
Torslandavikens rika fågelliv har sedan länge lockat ornitologer till området mellan Göteborgs Hamn och Torslanda gamla flygfält. Nu har en ny naturstig invigts i området som gör det möjligt för ännu fler att upptäcka traktens fåglar, fjärilar och växter.

Tillsammans med park- och naturförvaltningen, Göteborgs ornitologiska förening och SDF Västra Hisingen har Göteborgs Hamn AB arbetat för att öppna upp kuststräckan utmed Torslandaviken för allmänheten. Nu har en sex kilometer lång promenadstig utmed kusten invigts.
Under de senaste 50 åren har ornitologer observerat över 230 arter i Torslandaviken. Trots det otillgängliga läget har nya generationer av fågelskådare fortsatt att söka sig till viken. Ofta har de blivit rikligt belönade.
– Det är ett fantastiskt område att promenera i, men man ska tänka på att när man befinner sig i det här området, som är ett Natura 2000-område, så gör man det på naturens villkor. Det är viktigt att inte störa djurlivet och att som goda scouter hålla ordning efter sig, säger Ida Fossenstrand, projektledare på Göteborgs Hamn AB.

Har man tur kanske man kan se en Silkesäger ta sig ett dopp i det vadav för fåglar som Göteborgs Hamn AB just nu anlägger. Foto: Rune Blomgren
Blivande vadhav för fåglar längs stigen
Längs promenadstråket finns även ett vadhav för fåglar som Göteborgs Hamn just nu anlägger. Vadhavet är ett sätt att i möjligaste mån återställa områdets ursprungliga karaktär efter att ha varit mudderdeponi sedan slutet av sjuttiotalet.
Men innan vadhavet blir färdigt måste mudderplatsen täckas över med ett rent material. Vid bygget av Marieholmstunneln grävs stora mängder lera upp. De översta lagren är förorenade, men djupare ned i marken finns en ren lera, så kallad glaciär lera. Den används till att täcka över den förorenade marken och på så sätt skapas en skyddsbarriär.
– Vadhavet ska stärka fågellivet i Torslandaviken och beräknas vara färdigt 2017. Till dess att vadhavet är helt färdigställt kan barnen glädjas åt att möjligheten att se många grävmaskiner i arbete i området när de är ute på promenad med sina föräldrar, avslutar Ida Fossenstrand.