Göteborgs Hamn AB - Startsida

Historiskt stor konstruktion skeppas ut via Göteborgs Hamn

15:43 - 09 mar 2018 / Nyhet

En gigantisk bostadsmodul har lastats ut från Göteborgs Hamns kajer i ytterhamnarna. Det är en åtta våningar hög byggnad som just nu står på en pråm i väntan på utskeppning till en oljerigg i Nordsjön. Utlastningen gjordes i Gothenburg Roro Terminal i Arendal är den största som någonsin gjorts i Göteborgs Hamn.

Byggprocessen påbörjades redan för fem år sedan, men nu är den åtta våningar höga bostadsmodulen som Apply Emtunga byggt till oljefältet Martin Linge i Nordsjön lastad och klar för leverans.

Modulen är 48 meter hög, 33 meter lång, väger cirka 3000 ton och kommer att inhysa strax över hundra personer. Den har åtta våningar och inrymmer kontor, konferensrum, hytter med TV, internet och badrum. Här finns också ett litet sjukhus, ett kök, en matsal, två TV-rum, musikrum, gym och helikopterplatta på taket.

Apply Emtunga bygger moduler till oljeplattformar över hela världen och har sin produktion 300 meter från kajkanten i Arendal i Göteborgs Hamns ytterhamnar. Bostadsmodulen rullades ned på specialbyggda trailrar med totalt 1000 hjul i en maxfart på fem kilometer i timmen till en särskilt förstärkt kaj.

Extrema påfrestningar
I samband med utlastning av så här enorma pjäser utsätts underlaget förstås för extrema påfrestningar. Göteborgs Hamn AB som är ansvariga för att kajernas egenskaper håller måttet har fått hitta lösningar för att avlasta kajkonstruktionen under utlastningen.

– I princip har vi byggt en balk som används som stöd för den ramp som läggs mellan landsida och pråm. Detta för att avlasta kajen som annars skulle få svårt att klara påfrestningen. De långa och noggranna förberedelserna inför den här utlastningen är ett bra exempel på smidig samverkan mellan hamnbolag, terminaloperatör och varuägare som vi ser resultatet av nu, säger Annelie Albertsson, projektledare på Göteborgs Hamn AB:s infrastrukturavdelning.

Nu när modulen är ombord på en ovanligt stor pråm efter en lyckad utlastning ska den svetsas fast och surras innan avresa. Det rör sig om en bogsering på 68 mil som beräknas ta 36 timmar innan den når olje- och gasfältet Martin Linge i Nordsjön, 116 kilometer utanför Norges kust.

Fakta: Apply Emtungas bostadsmodul för Martin Linge
Höjd: 48 meter
Bredd: 33 meter
Vikt: Närmare 3000 ton
Boende för: 95 personer

Fler nyheter

newspage.MainImageAlt

Göteborgs hamn tecknar systerhamnsavtal med kinesisk storhamn

Läs hela artikeln
newspage.MainImageAlt

Satsa på Sveriges Corehamnar - Störst klimatnytta enligt undersökning från IVL

Läs hela artikeln
newspage.MainImageAlt

Göteborgs hamn stärker samverkan med techindustrin

Läs hela artikeln