Årets sista kryssningsfartyg anlöpte Göteborgs hamn

09:16 - 14 dec 2018 / Nyhet

Under fredagsmorgonen anlöpte årets sista kryssningsfartyg Göteborgs hamn. Det var det 43:e anlöpet för året och med det har närmare 60 000 kryssningsresenärer besökt Göteborg under 2018. Nästa år blir siffrorna betydligt större – redan nu är 64 anlöp bokade för 2019.

I den kalla och mörka decembermorgonen anlöpte fartyget Albatros Göteborgs hamn. Det var det sista kryssningsanlöpet för 2018. Bild: Göteborgs Hamn AB.

Idag avslutas en ovanligt lång kryssningssäsong i Göteborgs hamn. Säsongen startade den 13 april i våras och avslutas idag den 14 december med ankomsten av fartyget Albatros. Fartyget med sina 800 passagerare anlöpte hamnen under morgonen.

Kryssningsdestinationen Göteborg har ökat rejält i antal anlöp och besökare på senare år – under 2010-talet har antalet passagerare legat på över 50 000 årligen. Det gör Göteborg till Sveriges tredje största kryssningsdestination efter Stockholm och Visby.

– Göteborg uppskattas mer och mer som kryssningsdestination. Besökarna tycker om atmosfären i staden, utbudet av shopping, restauranger, caféer och att det är gångavstånd till det mesta, säger Maria Särnholm, Cruise Manager på Göteborg & Co.

De flesta som kryssar till Göteborg är tyskar, engelsmän och amerikaner. Tillsammans spenderar de cirka 60 miljoner kronor i staden.

Nya Amerikaterminalen omtyckt bland resenärerna
Cirka hälften av årets 43 kryssningsfartyg anlöpte den anrika – och för året återinvigda – Amerikaterminalen i innerhamnen. Det var härifrån de stora oceanångarna avgick till New York från 1915 och långt in på 70-talet. Inför årets säsong återuppbyggdes och moderniserades terminalen för att återigen kunna välkomna internationella kryssningsresenärer till Göteborg.

Amerikanska kryssningsresenärer vid Amerikaterminalen. Bild: Göteborgs Hamn AB.

- Efter en hel säsong med Amerikaterminalen i bruk kan vi konstatera den är väldigt uppskattad. Både terminalen och det kringliggande området har en historia som sticker ut och knyter an till områdets och stadens historik. Det är detaljer som tilltalar resenärerna, säger Liselott Bjärving, Cruise Operations Manager på Göteborgs Hamn AB.

Sommarvärmen påverkade inte
Huvuddelen av kryssningsanlöpen sker under vår- och sommarmånaderna. Som bekant var ju sommaren 2018 osedvanligt varm i Göteborg och Sverige, men det är ingenting som påverkar årets eller nästa års siffror, enligt Liselott Bjärving:

– Fartygen bokas så pass långt i förväg att det inte har någon påverkan i närtid. Däremot kan ju bra väder förhöja upplevelsen och många av sommarkryssarna överraskades positivt av ett göteborgsväder som man nog inte hade räknat med.

Möjligt rekordår väntar
Ikväll klockan 22 lämnar Albatros Göteborgs hamn med destination Köpenhamn. Därmed läggs kryssningssäsongen 2018 i Göteborgs hamn till handlingarna och förberedelserna inför nästa år kan starta.

Bokningarna för 2019 är redan klara och hela 110 000 passagerare förväntas besöka Göteborg under nästa år, fördelade över 64 anlöp. En av nyheterna är att Disney Cruises kommer till Göteborg för första gången, då med det 300 meter långa fartyget Disney Magic. Men först ut för säsongen blir amerikanska Viking Sky som anlöper Amerikaterminalen den 4 april.

För mer information, kontakta Stefan Strömberg, presskontakt Göteborgs Hamn AB, på 070-436 01 51 eller via stefan.stromberg@portgot.se

Fler nyheter

newspage.MainImageAlt

150 instängda ålar räddade i Göteborgs hamn

Läs mer
newspage.MainImageAlt

Full containeraktivitet i Göteborgs hamn – europeiska hamnar hackar

Läs mer
newspage.MainImageAlt

Hållbar hamn - Göteborgs Hamn AB redovisar hållbarhetsarbetet

Läs mer