Göteborgs Hamn AB - Startsida

Volvo cars

Volvos fokus på säkerhet, design och funktion går hem hos kunderna i Moskva.

Varje år exporterar Volvo Cars 16 000 bilar till Ryssland. 8 000 av dem kommer från Volvo-fabriken i Göteborg. Redan på 1970-talet sålde Volvo bilar till diplomater i Moskva i gamla Sovjetunionen. Numera är det främst den övre medelklassen som köper framförallt de större modellerna i Volvos modellprogram.

Dag
1
Dag
1

Från Torslanda till hela världen

Bara fem minuter från Göteborgs Hamn ligger Torslandaverken. Det är Volvo Cars egen bilfabrik och här tillverkas drygt 200 000 bilar varje år. Närmare 5 000 personer arbetar skift med tillverka sex olika Volvo-modeller: S60, V60, V70, XC70, S80 och XC90. När bilarna är klara lastas de på biltrailers för transport till Göteborgs Hamn.

 • På varje biltrailer lastas 7–11 bilar.

 • Nästan alla bilarna körs till Göteborgs Hamn för vidare export ut i världen.

 • 5minuter

  Hamnen ligger bara 6 kilometer från Torslandaverken så resan tar bara fem minuter.

Dag
1
Dag
1

Sveriges största exporthamn för bilar

När bilarna kommer till Göteborgs Hamn ställs de upp i långa rader på bilterminalen Logent Ports & Terminals. Det är Sveriges största exporthamn för fordon och i Göteborgs Hamn lastas och lossas närmare 180 000 bilar varje år.

Med bilfartyg till Sankt Petersburg

Volvo-bilarna som ska till Ryssland lastas på ett speciellt bilfartyg med plats för närmare 1500 bilar. När fartyget lagt till vid kaj och rampen ligger på plats kör cirka 40-50 personer ombord bilarna. Alla som kör har på sig vita engångsdräkter så att de nya bilarna inte smutsas ner. Bilarna parkeras tätt och surras fast i golvet så att de ska stå stadigt under resan till Sankt Petersburg.

 • 3dagar

  Bilarna färdas över Kattegatt och Östersjön mot Sankt Petersburg. Resan tar 3 dagar.

 • Det belgiska rederiet Euro Marine Logistics (EML) har avgångar direkt till Sankt Petersburg varje vecka.

 • 8000bilar

  Världens största bilfartyg är 231 meter långt och kan lasta 8 000 bilar på sina 13 däck.

Dag
4
Dag
4

Välkommen till Ryssland!

Sankt Peterburg är Rysslands näst största stad. Här ligger landets största hamn och fartyget med Volvo-bilar lägger till i terminalen Sea Fishing Port i hamndelen Ugol'naya harbor. Terminalen har sex kajer som tillsammans är hela 670 meter långa. Här lossas bilarna och lastas på biltrailers för vidare transport till Moskva.

 • 700kilometer

  Från Sankt Petersburg till Moskva är det 700 kilometer.

 • Resan med biltrailer tar 8 timmar.

Dag
5
Dag
5

Redo för kunderna i Moskva

Efter en resa på 230 mil är Volvo-bilarna till slut framme i Moskva. Det här är Volvo Cars största marknad i Ryssland och här finns ett flertal återförsäljare som säljer Volvo.

Sammanfattning

Klimatsmart med bil på havet

En Volvo XC90 som säljs i Moskva har rest 230 mil. Större delen av resan sker med sjöfart som är ett klimatsmart sätt att transportera stora mängder gods på. Att transportera en Volvobil från Göteborg till Moskva släpper ut 270 kg CO2 per bil. Trots att sjötransporten i detta fall är mer än dubbelt så lång som transporten på väg så orsakar den bara samma mängd CO2-utsläpp som den betydligt kortare vägtransporten.