Göteborgs Hamn AB - Startsida

Swedish Match tändstickor

I Tidaholm tillverkar Swedish Match 250 miljoner tändstickor varje dag. Två procent av produktionen säljs i Sverige och resten går på export. En del av exporten skeppas till Puerto Rico där tändstickorna säljs under varumärket Three Stars.

På Västgötaslätten ligger Tidaholm, en ort med drygt 8 000 invånare. Här ligger det en tändsticksfabrik som förser 80 länder världen över med tändstickor. I Puerto Rico säljs tändstickorna under varumärket Three Stars, ett varumärke som funnits sedan 1887 och marknadsförts över hela det engelska imperiet. Vägen till Puerto Rico tar tändstickorna via Göteborgs Hamn. 

Dag
1
Dag
1

Hela världen gör upp eld

Att göra upp eld har alltid varit livsviktigt för människan. Ändå dröjde det ända till 1800-talet innan säkerhetständstickan uppfanns. Det är en svensk uppfinning och idag sker produktionen i Sverige och Brasilien. Frakter till hela världen sker från lilla orten Tidaholm i Västergötland.

Först lastbil från Tidaholm till Falköping

Tändstickorna paketeras automatiskt i askar och sen i förpackningar om 8 eller 10 askar. Slutligen lastas de i containrar.

 • Från fabriken körs containrarna med tändstickor till Falköping i lastbil.

 • 3mil

  3 mil är vägen till Falköping. Resan tar en halvtimme.

Dag
1
Dag
1

Lastas på tåg

Lastbilen med tändstickor kommer till kombiterminalen Skaraborg Logistic Center i Falköping. På terminalen lastas containrarna med tändstickor ombord på en järnvägspendel till Göteborgs Hamn.

Under flera års tid har Göteborgs Hamn satsat på järnvägspendlar som förbinder hamnen med inlandsterminaler vid städer runt om i Sverige och Norge. Konceptet heter Railport Scandinavia. I systemet ingår bland annat 25 dagliga containertågpendlar samt flera konventionella tåg med exportprodukter som till exempel skog och stål. 

 • 2timmar

  Tåget avgår fem dagar per vecka och resan till Göteborgs Hamn tar två timmar.

 • Sista sträckan innan tåget är framme i Göteborg kör tåget på Hamnbanan. Det 10 km långa spåret är en pulsåder i svensk infrastruktur och kopplar samman hela Sveriges näringsliv med Göteborgs Hamn och världen.

Dag
2
Dag
2

Lastas på fartyg

Tåget med tändstickor kommer till containerterminalen APM Terminals i Göteborgs Hamn. Där lyfts containrarna med tändstickor ombord på MSC:s fartyg som ska ta dem vidare.

 • Tändstickorna gör efter 4 dagar ett stopp i Bremerhaven där de lastas om till ett större fartyg.

 • Bremerhaven är en av Europas största containerhamnar. Här hanteras nästan fem miljoner containrar med gods varje år.

 • 17dagar

  Efter 17 dagar gör tändstickorna nästa stopp i Manzanillo International Terminal i Panama där de lastas om till ett nytt fartyg.

 • Det tar 6 dagar från Panama till Puerto Rico och fartygsresan går genom Karibiska havet.

Dag
38
Dag
38

Framme i Puerto Rico

Efter 38 dagar på resande fot anländer tändstickorna till den Västindiska ön Puerto Rico och hamnen Port of San Juan. Swedish Match tändstickor säljs i mataffärer och kiosker över hela Puerto Rico. Three Stars tändstickor säljs till både företag och privatpersoner som vill tända eld på till exempel brasor, levande ljus eller tobaksprodukter

 

Visste du att?

Swedish Match har tillverkat tändstickor under varumärket Three Stars sedan 1887. Talet tre, med sin betydelse av lycka eller med sin andliga eller bibliska relevans, var vanligt på tändsticksetiketter under 1800-talet. Ordet och symbolen stjärna är traditionellt förknippat med hög kvalitet. 

Sammanfattning

Från Sverige till Västindien

Tändstickorna reser 1200 mil för att komma fram till butikshyllan. Under transporten släpps det ut 1 gram CO2 per tändsticksask. 98 procent av den sträckan sker transporten med container vilket ger god transporteffektivitet och låga utsläpp per tändsticksask och kilometer.

 

Tänk om...

Sjöfarten är energieffektiv jämfört med lastbilstransporter. Om transporten hade körts med lastbil så hade tändsticksasken bara kommit till Paris i Frankrike innan samma mängd koldioxid per tändsticksask hade släppts ut.