Absolut Vodka

På NoMad bar i New York blandas en äkta Bloody Mary med ABSOLUT VODKA från Sverige.

Varje år skeppas 9,4 miljoner flaskor ABSOLUT VODKA från Sverige via Göteborgs Hamn till USA. Varje flaska gör en imponerande resa på 900 mil med lastbil, tåg och båt innan den landar i en bar på andra sidan Atlanten.

Allt börjar i Skåne..

Dag
1
Dag
1

Från Åhus till hela världen

All ABSOLUT VODKA som säljs i världen är tillverkad i fabriken i skånska Åhus. Här produceras runt 100 miljoner liter vodka varje år. 45 procent av vodkan exporteras till USA där ABSOLUT VODKA sedan flera år är marknadsledande.

 • Från vete till glas
  För varje liter vodka som tillverkas går det åt ett kilo vete och vatten. Vetet som används till ABSOLUT VODKA kommer från de skånska fälten och vattnet från en djup källa i närheten. När vodkan är klar tappas den på de berömda flaskorna som tillverkas på glasbruket Limmared i Västergötland.
 • I siffror
  Absolut är världens fjärde största spritmärke och säljs i 126 länder. Varje dag tillverkas 500 000 flaskor vodka i fabriken i Åhus. Sortimentet består idag av ABSOLUT VODKA original samt ett 20-tal smaksatta varianter och ett flertal "limited-edition"-flaskor. ABSOLUT VODKA startade 1979. 2008 såldes bolaget av statliga Vin & Sprit till franska Pernod Ricard.

Först tåget till Göteborg

Exporten av ABSOLUT VODKA till USA går via två svenska hamnar: Åhus Hamn och Göteborgs Hamn. Varje vecka skeppas cirka 180 000 flaskor via Göteborg. De börjar sin resa på en tågpendel som går direkt från Åhus till containerterminalen i Göteborgs Hamn.

 • 6timmar

  Tågresan från Åhus till Göteborgs Hamn tar 6 timmar och går via Kristianstad, Hässleholm, 
Markaryd och Halmstad.

 • Nästan hälften av alla containrar som transporteras till och från Göteborgs Hamn kommer med tåg.

Dag
4
Dag
4

Från tåg till fartyg

Göteborgs Hamn är Sveriges största godstågsterminal. Här åker tågpendeln från Åhus lastad med ABSOLUT VODKA nästan ända fram till kajkanten inne på containerterminalen. Här lastas varje vecka närmare 30 containrar med vodka ombord på något av Atlantic Container Lines (ACL) fartyg. Rederiet har fem fartyg som trafikerar slingan mellan Göteborgs Hamn och Nordamerika.

 • Nordens största containerterminal
  I Göteborgs Hamn ligger Nordens största containerterminal. Den drivs av APM Terminals och trafikeras regelbundet av över 15 rederier. Många fartyg går direkt till andra världsdelar utan omlastning. Andra går i tät trafik till stora godsnav på kontinenten där godset lastas om till större fartyg.
 • 400 meter långt
  I containerterminalen anlöper också världens största containerfartyg som är 400 meter långt.
 • 15dagar

  Resan från Göteborg till New York tar 15 dagar.

 • På vägen lägger fartyget till i Liverpool och Antwerpen.

 • Rederiet ACL har fem fartyg som går i en slinga mellan Europa och Nordamerika. Alla seglar under svensk flagg.

Dag
15
Dag
15

New York i sikte

Efter drygt två veckor anländer flaskorna med ABSOLUT VODKA till USA. Fartyget lägger till i Port of New York and New Jersey. Här lastas containrarna om och fortsätter resan på lastbil.

 • 45minuter

  Drygt 45 minuter senare anländer lasten med de cirka 180 000 flaskorna till Southern Wine & Spirits lager i Syosset.

 • 1miljon kvadratmeter

  Southern Wine & Spirits är en av USA:s ledande transportörer och lagerhållare av vin- och spritprodukter och ABSOLUT VODKAs återförsäljare på den amerikanska marknaden. Deras lager är hela 1 miljon kvadratmeter stort.

 • Varje natt går personalen på lagret igenom beställningarna och packar lastbilar som morgonen därpå går ut till butiker, barer, restauranger och hotell längs hela östkusten.

 • Manhattan nästa! På morgonen åker vodkaflaskorna iväg på sin sista resa. 50 minuter med lastbil så är de äntligen framme vid NoMad Hotel på Manhattan.

Dag
16
Dag
16

NoMad Bar

I hörnet av 28:e gatan och Broadway på Manhattan ligger NoMad Hotel och NoMad bar. Här serveras klassiska cocktails och vodkadrinkar som Bloody Mary, White Russian och Vodka Martini blandade med ABSOLUT VODKA från Sverige. Shaken, not stirred.

Sammanfattning

En framgångsrik fartygsresa

En flaska ABSOLUT VODKA som ställs på en bardisk i New York har transporterats 900 mil. Hela 97 % av sträckan sker med containerfartyg som tar stora mängder gods, vilket innebär låga utsläpp per flaska och kilometer. Och trots att sjöfrakten står för nästan hela sträckan, förbrukar den bara 86 procent av den totala energiåtgången.

Tänk om...

Om vodkan hade körts med lastbil istället så hade flaskan bara kommit till Rotterdam med samma energiåtgång och koldioxidutsläpp. Cirka 100 mil istället för 900 mil.

VISA ALLA EXPORTFRAMGÅNGAR

Följ med på en annan resa