2015-12-17

Volvos succé ger ringar på vattnet

Volvo firar triumfer över världen just nu på ett sätt som saknar motstycke. Den största framgångsfaktorn är modellen XC90 som tillverkas i Torslandafabriken strax norr om Göteborgs Hamn. Och succén smittar av sig på hamnen, såväl som på underleverantörer och den lokala logistiknäringen.

I början av december berättade Volvo att november var den bästa försäljningsmånaden globalt i förtagets 88-åriga historia. Man räknar också med att 2015 blir bästa året någonsin med en försäljning som ser ut att landa på över 500 000 bilar. Huvudanledningen till de exempellösa framgångarna stavas XC90 – stadsjeepen som tillverkas i Volvo Cars Torslandafabrik i Göteborg.

– Ja det är XC90 som ligger bakom den största delen av ökningen i år, och det är även XC90 som har ökat volymen på Torslandafabriken till en sådan nivå att vi varit tvungna att sätta in ett tredje skift och anställa ungefär 1600 nya personer under året, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars till Göteborgs-Posten.

Positivt för kringverksamheter
De varma brisen från Torslandafabriken ger vind i seglen även för aktörer som tillverkar eller förser Volvo med komponenter i närområdet. Prologis hyr ut logistikfastigheter i Port of Gothenburg Logistics Park som ligger mittemellan Göteborgs Hamn och Volvos Torslandafabrik. Utan att gå in på detaljer om sina hyresgästers affärer konstaterar Prologis att Volvos framgångar är ljuv musik för flera av kunderna.

– Vi ser generellt hos våra hyresgäster som arbetar mot fordonsindustrin att logistikaktiviteterna har ökat markant i och med Volvos framgångar, säger Allan Lavén, regiondirektör på Prologis Norden.

Uppsving för Göteborgs Hamn
Inte minst i Göteborgs Hamn – där många av bilarna lämnar Sverige för export ut i världen – har man har Volvos utveckling inneburit ett uppsving.

– När vi summerar 2015 kan vi konstatera att våra volymer ökat och att Volvos framgångar med XC90 är en av anledningarna till det. Mycket tyder också på att Volvos positiva trend håller i sig även in i 2016, då de förväntas komma igång med leveranserna till Asien på allvar, säger Claes Sundmark som är affärsområdeschef på Göteborgs Hamn AB.

Ny modell under 2016
Med världspressen på plats presenterades Volvos nya modell S90 under stort pådrag den 2 december. Modellen ska börja tillverkas i Torslandafabriken parallellt med bland annat XC90 under nästa år. Det återstår att se om den kommer att bli en liknande framgångssaga.

Är du intresserad av att hyra lager i Port of Gothenburg Logistics Park?

Här hittar du våra kontaktuppgifter

Kontakta oss