2015-11-05

Småskalig näthandel bidrar till importboom från Kina

Enligt statistik från SCB ökade importen från Kina till Sverige med 28 procent första halvåret 2015. Både Business Sweden och Svensk Handel ser ett fortsatt högt importintresse bland svenska företag.

Tidigare var det främst mellanstora och stora aktörer som importerade från Kina, men de senaste åren har allt fler småföretagare börjat importera direkt. 

– Vi märker på de frågor vi får att många är intresserade av Kina, säger Maria Sandow, näringspolitisk expert på Svensk Handel. Allt fler vill köpa partier direkt från Kina. Det kan vara allt ifrån kläder till torkade svampar och andra livsmedel.

Sedan dess har det skett en återhämtning på en lägre nivå, men nu har återigen handelsutbytet tagit fart. Enligt SCB så ökade importen från Kina med 28 procent första halvåret 2015. 

– Många vill importera från Kina eftersom det är lätt att handla därifrån. Dessutom har man ett stort utbud av konsumentprodukter, säger Maria Sandow. 

Stora möjligheter att göra bra affärer
Många småföretagare vågar nu direktimportera varor på egen hand. Van Hoang är född i Macao men uppvuxen i Göteborg. Han har arbetat i Kina de senaste tretton åren. Som ansvarig för östra och västra Kina hos Business Sweden har han sett stora förändringar i importvolymerna.

– Om vi tittar tillbaka till åren 2000 till 2008, så såg vi en ökning av importen från Kina på i genomsnitt 24 procent årligen. Åren därefter kom en svacka som nådde botten 2012, säger Van Hoang. 

Van Hoang tycker att det just nu finns stora möjligheter att göra bra affärer i Kina. När den globala ekonomin svajar så ökar också den inhemska konkurrensen. Det innebär att det blivit enklare att förhandla med kinesiska företag. Priserna har blivit rimligare och man accepterar mindre ordervolymer. Samtidigt uppfattar många svenska företag att det är enklare att importera idag jämfört med tidigare, om man bara vet hur man undviker de vanligaste fällorna.

Framtiden finns på nätet
– Dessutom har e-handeln har haft en enorm tillväxt i Kina. Vi ser allt fler e-handelslösningar där leverantörerna har kapat flera led. Man når kunden direkt, både företag och privatpersoner. Det har inte tagit över den traditionella importen men bidrar till en positiv utveckling, säger Van Hoang.

E-handelsföretaget Alibaba dominerar den inhemska näthandeln. Deras intåg möter efterfrågan hos en växande kinesisk medelklass och är med och driver tillväxten i landet. Men den är också en drivande faktor för den kinesiska exporten.

 – Handelssajter som Alibaba står idag bara för en bråkdel av den svenska importen, men när skiftet sker på allvar kommer det att förändra allt. Vi har bara sett början. Inom fem år kommer vi förmodligen se den riktiga boomen, säger Van Hoang.


Van Hoangs tips  till dig som vill importera från Kina:
1) När du beställer produkter räcker det inte med varuprover. Du måste alltid göra kvalitetskontroller innan skeppning.

2) Kolla upp leverantören. Kontrollera att företaget verkligen är tillverkaren av produkten. Ofta kan agenter utgöra sig för att vara tillverkare och lägger på kommission på priset. Gör alltid en kreditcheck!

3) Se till att du och tillverkaren pratar om produkten på samma sätt. Det gäller det att beskriva produkten och förtydliga dina krav flera gånger. Och se till att människorna i produktionen får se prototypen, så att alla har samma bild av slutprodukten.

4) Hitta och utvärdera flera lämpliga leverantörer. Jämför olika kriterier och rådfråga experter. Då kommer du hitta många bra företag som kombinerar hög kvalitet med låga priser.

5) Besök fabriken och se tillverkningen med egna ögon. Se att företaget verkligen har hela tillverkningen, försäkra dig om bolagets storlek och kontrollera att företaget uppfyller dina CSR-krav.

Källa: Van Hoang, Business Sweden, Shanghai.


Fakta direkttrafik till Fjärran Östern
Sedan i augusti är det sammanlagt åtta rederier som erbjuder direkttrafik mellan Göteborg och Fjärran Östern. Rederierna är schweiziska MSC, singaporianska APL, koreanska Hyundai, japanska MOL och NYK, tyska Hapag Lloyd, danska Maersk Line samt Hong Kong-baserade OOCL.

Äldre nyhet

Är du intresserad av att hyra lager i Port of Gothenburg Logistics Park?

Här hittar du våra kontaktuppgifter

Kontakta oss