2017-06-13

Lager nära hamnen lockade Postnord

Logistikföretaget PostNord TPL har ett tydligt mål med sin etablering i Göteborgs Hamn: kortare ledtider för slutkunden. En viktig faktor är direkttrafiken till andra världsdelar.

Möjligheten att driva importlager intill Skandinaviens största hamn har lockat ett tiotal företag till Port of Gothenburg Logistics Park sedan starten för två år sedan. Här finns företag som sköter logistik åt den västsvenska industrin såväl som åt detaljhandeln. Men redan innan logistikparken etablerades fanns ett kluster av lager- och logistikverksamhet intill hamnen.

Ett av företagen är PostNord TPL AB, som driver tredjepartslogistik från Arendal. Här, i ett 20,000 kvadratmeter stort lager, jobbar 80 personer med cirka 250,000 sändningar per år.

Mårten Koshko är regionchef och ansvarig för etableringar i Västsverige. För honom har lagret i hamnen ett mycket konkret mål: kortare ledtider för slutkunden.

—   Vår uppgift är att förse våra kunder med snabba och trygga leveranser. För oss är det viktigt att ha nära till hamnen eftersom att en så stor del av våra inkommande volymer kommer därifrån. Lagret har en strategisk position och är en viktig logistikknutpunkt för vidaredistribution till hela den nordiska marknaden.

Direkttrafik kapar dagar
Koshko slår fast att det är flera olika faktorer som vägs in när etableringsbeslut tas. Alla etableringar sker på strikt kommersiella grunder. Hyresnivåerna på industrifastigheter nära hamnen är högre, men direkttrafiken till andra världsdelar ger fördelar.

Läs också: Göteborg utsett till Sveriges bästa logistikläge

—   Tillgången till hamnens linjenät med direktlinjer till andra världsdelar gör att vi kan kapa flera dagars transporttid åt våra kunder vilket är mycket positivt. Vi verkar inom en lågmarginalbransch och det är viktigt för våra kunder att vi proaktivt anpassar våra kostnader. Därför ser vi kontinuerligt över våra etableringar för att säkerställa att de är rätt för affären. Nu har vi funnits i hamnen sedan 1999 vilket är ett bra tecken.

PostNords tredjepartslogistikverksamhet är största tredjepartslogistiker på den nordiska marknaden. I lagret i Göteborg hanteras bland annat mode och livsstil, dagligvaror och hemelektronik.

Göteborg bästa läget
Enligt en studie framtagen av Sweco är Göteborg den bästa lokaliseringen för centrallager i Skandinavien. Det gäller framförallt importföretag med stora inkommande volymer via Göteborgs Hamn.

Läs också: Studie - importföretag tjänar på centrallager i Göteborg

Är du intresserad av att hyra lager i Port of Gothenburg Logistics Park?

Här hittar du våra kontaktuppgifter

Kontakta oss