2015-12-17

Kunder på ingång - byggstart nära för NCC

Lagerlokaler är en bristvara i Sverige och vakanserna är få. Så nu när NCC ligger i startgroparna att börja bygga moderna, hamnnära logistiklager på 220 000 kvadratmeter är intresset stort. Just nu förhandlar fastighetsägaren med flera stora kunder och avtal kan komma att skrivas redan innan årsskiftet.

– Man brukar säga att lagermarknaden bör ha uppåt tio procent vakanser för att den ska vara hälsosam. Nu ligger vakanserna neråt två procent i Göteborgsområdet, så det är positivt för hyresgästerna att det öppnas upp möjligheter, säger Maria Björsander, kundansvarig logistik på NCC.

Och visst öppnas det upp möjligheter. Port of Gothenburg Logistics Park består av en miljon kvadratmeter logistikmark, varav NCC står för en knapp fjärdedel. Området kommer successivt att omvandlas till Sveriges största logistikpark under de kommande tio åren.

NCC har tidigare byggt anläggningar åt DB Schenker, RPG och Amring nära Göteborgs Hamn och ligger i startgroparna för att uppföra nya byggnader.

– Vi har redan markarbeten klara, vilket innebär att vi snabbt kan leverera färdiga lokaler till intresserade företag.

Exakt vad man ska bygga vet man dock inte förrän det står klart vilken kund som ska flytta in. NCC:s logistikbyggnader skräddarsys efter kundernas behov och inkluderar alltid en effektiv utformning, bra arbetsmiljö, miljöcertifiering enligt Breeam och mycket goda skyltmöjligheter. Men det som generellt efterfrågas bland intressenterna är grundläggande egenskaper, vilket kanske säger något om hur marknaden ser ut.

– Det är ingen raketforskning direkt, utan man vill ha moderna logistiklokaler med hög takhöjd, golv med hög bärighet, rätt antal portar, stor lastgård och bra driftsekonomi. Men det unika i det här fallet är att man får Sveriges bästa logistikläge, säger Maria Björsander.

De blivande hyresgästerna kommer också att befinna sig i ett logistikkluster med exempelvis Schenker och Posten nästgårds. Det betyder att man kan få sina varor upphämtade senare på dagen, vilket i sin tur ger mer tid att bedriva affärer och ta emot ordrar.

– Goda grannar är väldigt bra att ha, konstaterar Maria Björsander.

En annan god granne är förstås Göteborgs Hamn, med möjligheterna att importera eller exportera gods som går över kaj.

– Placeringen precis intill Skandinaviens största hamn är en av faktorerna som gör det här läget unikt, liksom närheten till Oslo, Stockholm och Köpenhamn. Det gör att den som importerar gods över kaj och har hela Skandinavien som marknad har hittat det optimala logistikläget.

Är du intresserad av att hyra lager i Port of Gothenburg Logistics Park?

Här hittar du våra kontaktuppgifter

Kontakta oss