2016-02-17

Göteborg är Sveriges bästa logistikläge

För femtonde året i rad hamnar Göteborg på första plats när branschtidningen Intelligent Logistik rangordnar Sveriges bästa logistiklägen. Att Nordens största hamn för både import och export ligger i staden och den pågående storsatsningen på Port of Gothenburg Logistics Park är tunga faktorer som bidragit till topplaceringen.

– Vi är väldigt glada över utmärkelsen. Att vi blir utsedda till Sverige bästa logistikläge även 2016 är ytterligare ett kvitto på att Göteborgs Hamn och andra logistikaktörer i regionen är rätt ute, säger Magnus Kårestedt, vd, Göteborgs Hamn AB.

Intelligent Logistiks ranking bygger på geografiskt läge, hållbarhet i logistikinfrastruktur, etableringar av logistikanläggningar, akademisk utbildning och tillgång till arbetskraft, affärsklimat samt pris och tillgång för logistikyta.

Avgörande för förstaplaceringen är Göteborgs Hamn som är Nordens största import-/exporthamn med oceangående direktlinjer, en omfattande Europatrafik och ett 25-tal tågpendlar för järnvägsgods till Sverige och Norge. Intelligent Logistik lyfter också fram de hamnnära logistikfastigheter som växer fram intill hamnen på Hisingen. Därutöver nämns miljöfokus, väl fungerande transportinfrastruktur, spetsutbildningar och forskning inom logistik vid Chalmers och Handelshögskolan som andra styrkor i regionen.

– Det är extra kul att man tar upp Port of Gothenburg Logistics Park i motiveringen. Uthyrningsgraden i regionen är hög och efterfrågan på nya, moderna, hamnnära logistikfastigheter är stor. Därför är den en viktig satsning för regionens fortsatta utveckling, säger Magnus Kårestedt.

Göteborg kammade hem 94 rankingpoäng medan Örebroregionen och Östgötaregionen som blev tvåa och trea på listan fick 87 respektive 86 poäng.

Den uppmärksammade listan över Sveriges bästa logistiklägen har publicerats sedan 2001. De första tre åren publicerades den av tidningen Inköp och Logistik för att sedan tas över av Intelligent Logistik.

Är du intresserad av att hyra lager i Port of Gothenburg Logistics Park?

Här hittar du våra kontaktuppgifter

Kontakta oss