2015-12-16

Europeisk e-handel växer och förändras

Den europeiska e-handeln ser ut att fördubblas de närmsta fem åren. Det får stor påverkan på varuflöden, logistikanläggningar och arbetstillfällen i EU enligt en ny forskningsrapport från Prologis. Samtidigt blir konsumenterna bli allt kräsnare.

Prologis har granskat hur den snabbt ökande e-handeln i Europa påverkar regionens ekonomi. En fördubbling av den europeiska e-handeln förutspås de kommande fem åren. Rapporten visar också att e-handelstillväxten de tre senaste åren har genererat fem miljoner kvadratmeter ny logistikyta för e-handelstjänster i Europa.

– Utvecklingen skapar mängder av jobbtillfällen i de regionala logistiknaven. Det gäller även Sverige där ett exempel är den nya logistikparken i Göteborgs hamn som nu är under uppbyggnad och som beräknas skapa uppemot 2000 lokala jobbtillfällen, säger Allan Lavén, regiondirektör på Prologis Norden.

Kräsnare konsumenter
Kraftigt ökad e-handel påverkar förstås förutsättningarna för framtida logistikfastighetsbrukare. Andra faktorer som påverkar är  konsumenternas förändrade beteendemönster kring exempelvis returfrakter och krav på snabbare leveranser.

I Storbritannien – som av många anses ha Europas eller till och med världens mest välutvecklade e-handel – ser konsumenter mellan 18-24 leveransflexibilitet som en avgörande faktor i sina e-handelsköp. Detta enligt den brittiska tidningen Edelivery.

Samma tidning noterar att 84 av de 100 största e-handelsföretagen idag erbjuder leveranser dagen efter köp, jämfört med 77 företag förra året. Dessutom erbjuder 18 av de 100 företagen söndagsleveranser, vilket är mer än dubbelt så många som under 2014. Antalet företag som erbjuder hemleverans på bestämd dag eller inom ett preciserat tidsfönster ökade även de.

Therese Hillman som är vd för Gymgrossisten, Nordens ledande onlinebutik när det gäller träning och kosttillskott, förutspår samma utveckling i Sverige.

– Konsumenterna vill hämta sin vara samma dag som de har gjort beställningen på ett utlämningsställe som är öppet dygnet runt och ligger nära bostaden. Jag tror att vi snart kommer att skratta åt hur långsamt det går i dag, sade hon i ett uttalandetidigare i år.

Är du intresserad av att hyra lager i Port of Gothenburg Logistics Park?

Här hittar du våra kontaktuppgifter

Kontakta oss