2015-12-17

E-handelsgurun valde Göteborg som bas

Vid 17 års ålder var norrmannen Ole Sauar med och grundade den största näthandelskoncernen i Norden. Sedan fem år tillbaka driver han Jollyroom som snabbt blivit en jätte inom barn- och babyprodukter på nätet. En av de viktigaste nycklarna bakom hans framgångar har varit effektiv logistik.

I tonåren startade du Viking Computer som sedan blev Komplett Group. Förstod du redan då hur stort näthandel skulle bli?
– Nej, i början var postorder grejen på Viking Computer. Kunderna ringde in och beställde varorna, men vi styrde om till näthandel allt eftersom. En period var det 50/50 mellan telefon och internet, men nätet tog över steg för steg. Från och med år 2000 var det bara nätet som gällde.

Idag driver du Jollyroom, som är en nordisk näthandelsbutik för barn- och babyprodukter. Vad ligger bakom era framgångar hittills?
– Argumenten för att välja oss är att man kan spara pengar – ett större sortiment till lägre pris än konkurrenterna. Därför gör vi allt i egen regi; eget lager, egen marknadsföring och egen IT-utveckling. Tanken är att uppfattas som en lokal spelare på varje marknad och det fungerar bra, tack vare att vi har välutvecklad logistik och pålitliga speditörer.

Ni är tre norska ägare. Varför valde ni att basera verksamheten i Göteborg?
– Göteborg är en god utgångspunkt för handel. Vi ligger mittemellan Oslo och Köpenhamn och bara 10 minuter från hamnen. Målet är att Jollyroom ska vara enda stoppet mellan fabriken och kunden. Vi jobbar hela tiden för att våra leverantörer ska skeppa direkt till oss utan mellanlandningar. Att eliminera onödiga logistiksteg är viktigt för att kunna hålla lägre kostnader och därmed ge kunderna lägre pris.

Hur fungerar transporterna via Göteborgs Hamn?
– I stort sett fungerar transporterna via hamnen bra. Ibland händer att en sändning kommer för tidigt eller för sent på grund av saker man inte kan påverka, som till exempel dåligt väder. Just nu kommer 25 procent av flödena genom Göteborgs Hamn, men jag tror att det kommer att öka. Inom tre år uppskattar jag att 75 procent kommer den vägen.

Hur planerar ni för framtida expansion?
– Vi har fortsatt kraftig tillväxt så därför tittar vi på framtida lagermöjligheter. Vi för en ständig dialog om ytorna med vår lokalpartner Eklandia. Ett starkt alternativ är de nya logistikytorna som planeras i anslutning till hamnen. Det kan vara en framtida väg. Fördelarna är hamnens centrala läge och det är även ett bra läge för expansion. Ett bra alternativ för framtiden.

Vilka trender ser du inom e-handeln?
– Framgångsrik e-handel är i mångt och mycket ett kostnadsrace. Många företag satsar stort men visar ingen lönsamhet. De är ofta bra på sälj- och marknadsföring, men lägger inte tillräckligt med tid på IT-utveckling och logistik. Trenden inför framtiden är att det bakomliggande blir ännu viktigare än idag. Nästa steg är mer automatisering och ännu bättre affärssystem, vilket kommer vara avgörande faktorer för att hänga med. Då kan man trimma kostnader för att jobba effektivt och hålla lägre priser än fysiska butiker.

 Vilka branscher tror du står på tur att bli nätbaserade?
– Jag tror att mat på nätet kan bli ännu större. Och dessutom kan många nischbranscher lyckas. Om man kan få hela Norden som kundmassa, så når man mycket större kundgrupper med stor lagerhållning. Istället för att en butik har en potentiell hemmamarknad på till exempel 250 000, får man en marknad på 20 miljoner människor och då kan man erbjuda en helt annan lösning.

 

Fakta Jollyroom

• Ägs av Komplett-grundarna Eric Sandtrø, Jan Tore Kopperud, Ole Sauar samt Egmont.
• Ett av Sveriges snabbast växande företag.
• Säljer produkter för barn mellan 0 till 12 år plus ett stort sortiment för gravida
• Har över 30 000 artiklar, 21 000 kvm lager och 500 000 registrerade kunder.
• Bolaget omsatte 194 miljoner kronor 2014. Går med vinst för första gången 2015.
• Enligt e-barometerns helårsrapport för 2014 växte barnartiklar och leksaker med hela 38 % under föregående år och förväntas stiga enligt prognosen för 2015.

Är du intresserad av att hyra lager i Port of Gothenburg Logistics Park?

Här hittar du våra kontaktuppgifter

Kontakta oss