2015-12-16

Årets julklappar når svenskarna via Göteborgs Hamn

På julafton kommer det eventuellt att ligga en och annan robotdammsugare under de svenska julgranarna. HUI Research har nämligen utsett apparaten i fråga till årets julklapp 2015. Innan klapparna läggs under granen passerar många av dem Göteborgs Hamn.

HUI Research har utsett årets julklapp sedan 1988, då bakmaskinen blev den första produkten att föräras utmärkelsen. Andra exempel är wokpannan (1990), CD-skivan (1995) och ljudboken (2006). I år är det robotdammsugarens tur bli utsedd till årets julklapp.

− Det har länge talats om det smarta hemmet och nu kan vi på riktigt säga att vi är där. Robotdammsugaren har blivit en del av vardagen och är den nya familjemedlemmen, säger Lena Larsson, vd på HUI Research.

Tomten får mycket att göra
Enligt HUI Research finns det goda förutsättningar för en mycket god jul för svensk detaljhandel. Julklappar och utgifter kring jul och nyår brukar vara det sista som hushållen drar ned på och många svenskar anser sig ha råd att konsumera mycket även år.

Enligt HUI Researchs prognos kommer julmånaden decembers försäljning omsätta 75 miljarder kronor. Det innebär en ökning med 5 procent jämfört med december 2014. Det betyder att svenska folket i genomsnitt kommer att köpa detaljhandelsvaror för knappt 8 000 kronor per person i december.

En stor del av de importerade varor vi svenskar konsumerar når oss via Göteborgs Hamn. En tiondel av alla importerade containrar (cirka 55 000 containrar i år) består av elektronikprylar som robotdammsugare. Ställda på rad skulle dessa containrar kunna bilda en kedja som räcker mellan Göteborg och Eskilstuna.

Är du intresserad av att hyra lager i Port of Gothenburg Logistics Park?

Här hittar du våra kontaktuppgifter

Kontakta oss